tiistai 15. tammikuuta 2008

Lahtopaiva, Helsinki

Tammikuinen sunnuntaiaamu valkenee sateisena ja harmaana, kuten tassa kaupungissa nayttaa olevan tapana. Uljaan isanmaamme paakaupungin tympean graniittista miljoota piristavat vain monikansallisten yritysten muoviset valomainokset, joita on latkitty sinne tanne pitkin seinia. Yllatan itseni istumasta Helsingin rautatieaseman kahvilasta tarkkailemassa ohikulkijoita. Pitkissa villakangastakeissaan ja ''trendikkaissa'' kaulahuiveissaan harppovat tyonarkomaanit singahtelevat paikasta toiseen apattinen ilme kasvoillaan. Kelloa vilkuillaan puolen minuuti valein. Koko ajan on niin KIIRE ja pitaa tehda niin helvetisti DUUNIA, jotta tuntee elavansa.

Valitsin toisin. Uraorientoituneet tyomuurahaiset jatan tanne rantasateeseen ja otan suunnaksi Kaakkois-Aasian auringon. Toisin kuin aiempi Australian reissu, talla kertaa en lahde matkaan yksin. Jussi xxxx (sukunimia ei saa kayttaa), tuo Karjalan Suuri Mies, heitti ajatuksen Aasian reissusta ollessani Australiassa. Tuosta keskustelusta on nyt kulunut noin yhdeksan kuukautta, jonka aikana matkarahat uuteen reissuun on saatu saastettya tyolla ja tuskalla.

Karjalan kannaksilta saapuva juna valuu laituriin ja ihmismassa alkaa purkautua ovista. Jostain tuolta pitaisi bongata ensimmaiselle pidemmalle reissuun lahteva vastavalmistunut atk-insinoori. Ressukka on varmaan hadissaan pakannut koko kerrostalokaksionsa mukaan, ettei vaan mitaan jaisi puuttumaan. ''Mussuttaa varmaan aitinsa leipomia karjalanpiirakoita pelko perseessa'', myhailen itsekseni.

Bongaan Jussin lyhyen tarkkailun jalkeen. Mies hiihtaa rinkka selassaan noin kymmenen metrin paassa, eika huomaa minua. Puhelin taskussani parahtaa soimaan samalla sekunnilla, mutta en lisaa matkakumppanin puhelinlaskua, vaan juoksen miehen kiinni. Jos Jussille iskisi tennismailan kouraan ja urheilumallisen kauluspaidan paalle, se menisi Jarkko Niemisen kaksoisolentona. Lyhyen sananvaihdon jalkeen tutkailen Jussin rinkkaa ja yllatyn positiivisesti: Mies ei ole pakannut koko rinkkaansa aivan tayteen, vaan omaisuus kulkee selassa melko vaivattomasti.

Lyhyt siirtyminen linkkuripysakille ja siita odottamaan bussia lentokentalle. Reissu on alkanut.

2 kommenttia:

Mrs K kirjoitti...

Liekkö tää Jussi-poika Joensuun poika...?

Jani Korhonen - kirjoitti...

Ohoh, perusasiat meinaa unohtua! Jussi on siis Lappeenrannasta...

-Jani-