tiistai 19. helmikuuta 2008

Turismin filosofiaa

Kuviteltu sikariportaan kokous Malesian paakaupungissa, Kuala Lumpurissa. Tapahtuipa joskus 15 vuotta sitten, kun kaupunginjohtaja avasi sanaisen arkkunsa.

"Jumalauta jatkat! Malesian turismi on aivan perseesta, kaikki rikkaat lankkarit menee Thaimaahan! Meille jaa vain luu kateen!!! Ei tama voi jatkua! Miten me saadaan turismi kasvuun? Ideoita, saatana!"

Kokoushuoneessa vallitsee luova tauko, kun kaikki kokoukseen kutsutut kaupungin vaikutusvaltaisimmat paattajat miettivat, miten ihmeessa he saisivat lisaa rahaa sveitsilaisille pankkitileilleen. Kuubalaista sikaria poltteleva isomahainen oljymiljardoori avaa keskustelun, johon muut yhtyvat innokkaasti.

"No tuota, pitaisko tanne Kuala Lumpuriin tehda jotain nahtavyyksia? Vaikka elaintarha?"
"Joo, elaintarha pitaa olla! Sinne kaikki japanilaiset menee ja ehka pari lankkaria! Isketaan elukat hakkiin ja pari pikaruokalaa ymparille, niin sehan on siina! McDonaldsin tahteet voidaan syottaa sit elaimille, niin saastetaan ruokakuluissa."
"Loistavaa, isketaan parit leijonat sun muut turhuudet kahleisiin, niin se on sit siina! Markkinointikoneisto myy elaintarhaa maailman isoimpana, niin saadaan vahan mainetta. Mitas muuta me tarvitaan, ei pelkka elaintarha riita?"

Poytakirjaan merkitaan paatos elaintarhan rakentamisesta, luonnonsuojelualueelle tietenkin. Sademetsien tuhoamisella rikastunut pohatta heittaa kehiin pari uutta ideaa:

"Me voitais tietysti markkinoida buddhalaisuutta, hindulaisuutta ja mita vittuja niita muita olikaan, vahan niinkuin Malesian omana juttuna? Se varmasti tois semmoista eksoottisuutta lansimaalaisten mielesta."
"Joo!!! Rakennetaan helvetinmoiset palatsit vaikka tuonne lahiluoliin. Kaytiin teinina pussikaljalla yhdella niista, se ois hyva paikka! Pari muovitemppelia sinne tanne ja helvetisti matkamuistomyymaloita, niin homma on siina!"
"Loistavaa, paatetty! Onko muita ideoita?"

Poytakirjaan merkitaan paatos uskonnollisen temppelin rakentamisesta.

"Hei, ei saa unohtaa urheilua! Pidetaan formulakisat taalla! Soitan Bernie Eccelstonelle, pidetaan sille saunailta ja juotetaan se hirveaan kanniin, niin saadaan kisat! Bernie on kaiken lisaksi niin pieni ukko, ettei sen juottamiseen montaa kaljaa tarvita."

Kaukopuhelu Englantiin ja kutsu saunailtaan on lahetetty. Paatetaan rakentaa formularata.

Samoilla metedoille paatetaan tehda viela parit huvipuistot ynna muut viihdykkeet. Rahaa palaa, mutta rikkaat turistit tuovat rahat moninkertaisina takaisin vuosien kuluessa.

Nain se turismi etenee.....

Ei kommentteja: