perjantai 1. helmikuuta 2008

Singaporeen

Kyllapa on lentokoneella matkustaminen hidasta! Koko paiva on mennyt lentokentalle istuskellessa, kun kone lahti kaksi tuntia myohassa liikenteeseen! Nyt olemme viimeinkin paasseet Singaporeen ja otamme taksin kohti hostelliamme, Backpackers Cozy Corneria.

Taksikuskilla on selvasti illan viimeinen keikka meneillaan, sen verraan kiirella se heitti rinkkamme komeassa kaaressa takakonttiin. Jos rinkoissamme olisi ollut Bangkokista ostettua posliinia, koko takakontti olisi kilissyt iloisesti koko ajomatkan ajan.

Naytan kuskille ennakkoon varaamamme majapaikan nimen ja osoitteen kannykalla. Vaikka kuski vaikuttaa patevalta kaverilta, ei silla ollut mitaan hajua, missa kyseinen hostelli sijaitsi. Bangkokilainen taksikuski olisi varmasti ajattanut meita ympari kaupunkia tuntitolkulla, mutta Singaporen kaveri ottaa puhelimen kauniiseen kateensa ja soittaa ilmeisesti paikalliseen taksikeskukseen. Kiinalaiset piirteet omaava kuski kuski ajaa tien varteen, joten kuskin ja taksikeskuksen omituinen dialogi voi alkaa: "Bakpak....Koosi Coone....Bakpak....Paa.....PAAPA! PAKPAK!!! NUMBER!!!! PAKPAK!!! PAAAAA!!!!!" Ehdin jo hetken aikaa luulla, vaipuiko kuski johonkin ihmeelliseen transsiin tuota mantraa hokiessaan, mutta puhelun loputtua kuski nayttaa peukkua. Paikka on siis tiedossa.

Kuski on selvasti kiinnostunut uusista asiakkaistaan, jotka poikkeavat tyypillisesta singaporelaisesta liikemiehesta kuin humanistihippi Kauppakorkeakoulussa. Bangkokissa ei tarttunut rusketusta yhtaan, olemme edelleen kuin suolakaivoksesta tulleita.
"Mista te tulla", kuski aloittaa tiedustelun. Vastaan totuudenmukaisesti, vaikka toisinaan tekisi mieli kertoa olevansa Ruotsista ja tehda jotain tyhmaa.
"Suomesta? Suomi kylma paikka, hyyyi! Te olla Singaporessa lomalla? Kuinka kauan te aikoa olla taalla?" kuulustelu jatkuu.
"Itse asiassa ollaan reissussa yhteensa nelja kuukautta, jonka aikana olisi tarkoitus kiertaa koko Kaakkois-Aasia", vastaan etupenkilta pienta ylpeytta tuntien. Kuski varsin kapeat silmat pullahtavat kertaheitolla nelinkertaisiksi. Kuski toljottaa minua parin sekunnin ajan suoraan silmiin ja tajuaa minun olevan tosissaan.
"Sina sanoa minulle te matkustaa nelja kuukautta?!? Mina sanoa te olla hulluja!! Mista te saada rahaa?"
"Viimeiset puoli vuotta ollaan saastetty ja tehty toita", vastaan ja muistelin kylma hiki otsalla niita satoja tunteja, jotka vietin Olvin tehtaalla tehden toita perse ruvella. Kuski palauttaa minut takaisin maanpinnalle:
"Miksi te ei menna Ina?"
"Ina?"
"Niin, Ina!"
Olin aivan pihalla. Hetken mietinnan jalkeen valahti ja paatin kokeilla onneani.
"Tarkoitatko Kiinaan?"
"No niin niin niin, Inaan Inaan!!!" kuski rupesi jo hermostumaan. Jussi pelastaa uhkaavaksi aityneen keskustelun kertomalla, etta menemme ehka Macaulle. Loppumatkan ajan saimme kuunnella luentoa Kiinasta, miksi sinne pitaa menna ja mita kaikkea on nahtava. Kuski oli selvasti ylpea kotimaastaan, joten en millaan viitsinyt kertoa, etta Kiina on ainakin oman listani hantapaassa. Onneksi hostellille ei ollut pitka matka.

Singaporen hintataso tulee konkreettisesti esille viimeistaan siina vaiheessa, kun paasemme huoneeseemme: Noin viiden nelion huoneeseen on jollain ihmeen konstilla saatu kerrossanky, pieni poyta ja katossa heiluu tuuletin. Ja tasta huoneesta pitaa maksaa saman verran kuin Bangkokin viihtyisasta hotellihuoneesta. Ei voi mitaan, kamat sisaan ja asettautumaan.

Vaikka kello on yli puolen yon, paatan lahtea pienelle iltakavelylle. Ensivaikutelma Singaporesta on positiivinen: Kaupunki on siisti, pilvenpiirtajat kohoavat oiselle taivalle, eika olo tunnu yhtaan turvattomalta. Kukaan ei tule ahdistelemaan, tuk-tuk -kuskeja ei nay missaan eivatka ladyboy't hypi selkaan. Taallahan voisi jopa viihtya! Jotenkin tulee Sydney mieleen, liikennevalot ovat identtiset. Pilvenpiirtajien ihailu keskeytyy, kun tuntematon nainen tulee luokseni, kysyy varmaan tieta tai jotain:
"Would you like to have a body massege, sir?"
No voi helvetin helvetti! Kieltaydyn kohteliaasi, vaikka olisin mielellani suositellut muijalle suksimista helvettiin. Illuusio on rikkoutunut, joten paatan kavella takaisin hostellille.

Kosteassa ilmanalassa kavely saa hien pintaan, joten ennen nukkumaanmenoa on mentava suihkuun. Yhteisessa kaytossa olevat suihkut sijaitsevat kaytavalla, jossa tepastelen pyyhe lanteilla. Pistan suihkusta vetta tulemaan, mutta suuttimessa on hieman vikaa: Sielta ei tule vetta! Osa vedesta suihkuaa ylaviistoon kohti kattoa, osa valuu putkea pitkin seinalle. Sisainen Remontti-Reiskani saa vallan, ja yritan korjata suihkua. Tartun kiinni suuttimeen ja yritan kiristaa sita. En tosin ehdi edes kunnolla koskea koko kapineeseen, kun suutin tipahtaa kierteiltaan suoraan varpailleni. Seuraavat sekunnit hostellin vaki joutuu tahtomattaan suomalaisen kiroilukonsertin yleisoksi. Armoton vitunhuuto raikuu suihkukopissa, kun pompin alastomana yhdella jalalla ja kiroan suihkun alimpaan helvettiin. Veretkin tirskuu kynnen alta, saatana!

Lopulta onnistun ruuvaamaan suuttimen kiinni putkistoon ja paasen liottamaan paivan aikana kertyneet hikikarpalot iholtani. Verenvuotokin lakkaa, joten lahden ontuen takaisin huoneeseeni. Ei muuta kuin peiton alle haavoja nuolemaan, Singapore kuittaa.

1 kommentti:

Mrs K kirjoitti...

Tää oli hauska :D